lørdag den 21. marts 2015

Mambo i Chinatown

AF Jean Kwok


392 sider Bazar

Mambo i Chinatown er forfatterens anden roman, men mit første møde med hende.
Læs mere om forfatteren her

Dette er en utrolig fin feelgood roman, den er yderst letlæselig og da sproget
bare flyder, er det blot at læne sig tilbage og følge tonerne.

22 årige Charlie er født og opvokset i New Yorks Chinatown, hun bor sammen med sin 11 årige lillesøster Lisa og faderen, der er nudelmager i den restaurant, hvor Charlie er opvasker. Forældrene emigrerende fra Kina inden Charlie blev født. Pigernes mor døde for mange år siden, så faderen, der er meget stor tilhænger af de gamle kinesiske traditioner og overtroen, holder sine døtre i meget stramme tøjler. Charlie er en stor klodsmajor, hun er også ordblind, meget dårlig finmotorisk og i det hele taget, føler hun sig mindreværd. Lillesøsteren er familiens store begavelse, og da skolen opfordrer til at hun forsøger at komme ind på en meget anerkendt skole for særlig dygtige børn, kommer familien til at tage deres traditioner op til revision. Samtidig kommer søsteren med endnu en jobannonce til Charlie, denne gang er det en ledig stilling som receptionist i et dansestudio, søsteren Lisa mener Charlie skal søge. Charlie er som sagt ikke særlig ferm, og har da også tidligere forsøgt sig som receptionist, uden det store held. Men hun bliver stik mod alle odds ansat, og det medfører en voldsom ændring i både Charlie og familiens liv. Pludselig må hun leve et dobbeltliv for ikke at vanære faderen, og i takt med at Charlie ændrer sig og får selvtillid, bliver Lisa syg. Men hvad fejler Lisa, og hvilken betydning får det alt sammen for familien?

Som sagt er dette en lille fin feelgood roman, her er ingen store litterære åbenbaringer, 
men her er til gengæld en rigtig fin historie, med mange rigtig gode aspekter: Integration, traditioner, kinesisk kontra vestlige læger og midler, fattigdom og frem for alt handler denne roman om en ung pige, der livet igennem har følt sig forkert, men som får en gave fra himlen i form af en helt ny evne, som hun oveni købet er god til. 

Det er tydeligt at se forfatterens egne erfaringer fra dansen, dels mærkede jeg tydeligt kærligeheden til sporten, og dels er trin, holdninger og selve dagligdagen i et Amerikansk dansestudio, rigtig fint beskrevet. Dertil kommer også hendes egen opvækst som kinesisk emigrant i New York, hvilket hun med stor behændighed skildrer både gennem faderens figur men også gennem de to døtre - Jeg synes hun formidler de store modstridende følelser omkring problemerne med at tilpasse sig i et andet samfund, rigtig fint. Jeg kunne sagtens sætte mig i hele familiens sted, uden det dog blev tungt af den grund.

Alt i alt synes jeg det er en rigtig fin historie, dansen fylder rigtig meget, men historien omkring familien bliver et godt modstykke, og som sagt synes jeg den er velfortalt.
Så trænger du til ren råhygge, dans og romantik, så skal denne så afgjort anbefales.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar