tirsdag den 22. december 2015

Må jeg være fri

AF Bjarne Henrik Lundis


160 sider Forlaget Genspejlet

Denne samtale/interview bog handler om homoseksuelle, der fortælles både om samfundets syn på dem, den historiske ændring i forhold til rettigheder og så fortælles der om, hvordan det har været/er at være homoseksuel.

Kapitlerne er fortalt af bl.a. Håndboldspiller Camilla Andersen, fodboldspiller Michael Gravgaard, journalist og forfatter Lise Nørgaard og tv vært Hans Pilgaard.

Jeg sad måbende og så nyhedernes historie om den lille regnbuefamilie, to kvinder og deres børn, der blev groft chikaneret med både hundelort på vinduerne, trusler i både sønnens daginstitution og i parrest postkasse og natlige "besøg" Og jeg så det fine portræt på DR af to skønne ældre herrer, homoseksuelle venner gennem årtier. Der fik jeg en påmindelse om, at vi helt frem til 1981 så homoseksualitet som en sindssygdom. 

Men vi er heldigvis kommet meget længere her i frigjorte Danmark... eller er vi?

For hvorfor er det helt naturligt, at kvindelige hånd- og fodboldspillere er lesbiske, mens både fodboldklubber og Dansk Boldspil Union nærmest falder over egne ben for at undlade at tage fat om problemerne med at homoseksuelle ikke kan finde en plads hos dem. Og hvordan kan det lade sig gøre, at en by, i Guds navn, kan få lov til at fordrive en familie fra kommunen, mens både borgmester, som kun vil yde støtte som privatperson, og byens handelsstandsforening sammenligner homoseksuelle med rockere?

Denne lille bog giver både et historisk billede af livet som homoseksuel, hvordan det både var kriminelt og sygt at være homoseksuel, hvordan man som erklæret homoseksuel både mistede hjem, job og muligheden for at dyrke idræt. Men den giver også et rigtig fint billede på, hvor stor forskellen stadig er i samfundet, det er "lettere" at være lesbisk end bøsse og er du af anden etnisk herkomst er selv de homoseksuelle selv på krigsstien. 

En meget oplysende bog, der sætter tankerne på arbejde, den er yderst oplysende, og kan med fordel læses af alle, Lise Nørgaard gik forrest, da hun lod flere homoseksuelle figurer optræde i Matador, men der er stadig lang vej til, at de nye regnbuekonstellationer bliver anset som værende "normale" oplysning er et af midlerne, og det bidrager denne lille sag til.

 
© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar