mandag den 2. maj 2016

Tjenestepigen Mollie

AF Benny Søhave Sørensen


80 sider Turbine

Forfatteren har bl.a. studeret på The Drawing Academy i Viborg, og er derfor både
forfatter og illustrator til denne børnebog.

Bogen er yderst levende i både ord og billeder, de små korte kapitler gør bogen egnet til fx. godnatlæsning, men er også velegnet til de lidt mindre børn, der ikke er helt stive i læsningen endnu, for den kan både læses som billedbog og som små bidder, der er
lettere at konsumere for børnene. Tegningerne er deltaljerede, tidstypiske og udgør en meget stor andel af historien.

Året er 1910 og Mollie er 9 år gammel, nummer to af en søskendeflok på fire, og datter af en fattig enlig mor. Derfor bliver hun sendt ud og tjene allerede som 9 årig. Mollie bliver ansat som bryggerspige hos fabrikant Erdman og hans familie. Det betyder at Mollie bor alene på loftværelset i det store hus, og kun kan komme hjem og se sin familie på de sparsomme fridage. Mollie arbejder hårdt, som den nederste i hierarkiet, får hun alt det beskidte arbejde, og har arbejdsdage fra kl. 6 om morgenen til kl. 22 om aftenen. Mollie skal både gøre brændekomfuret klar om morgenen, lave morgengrød til de andre tjenestefolk, skralde kartofler, vaske op, vaske tøj og gøre rent. Mollie skal selv betale, hvis hun kommer til at ødelægge noget, får lussinger når hun fejler og må leve i det store hus, uden at ret mange mennesker taler til hende, for Mollie er nederst på rangstigen. Men alligevel er der små lyse øjeblikke i Mollies liv, som når køkkenpigen taler med hende, når et par gæster er generøse eller når Mollie drømmer om sin elskede familie.

Bogen er et stykke danmarkshistorie, den beskriver, hvordan skellet mellem rig og fattig kunne udspille sig, hvordan det var normen, at også helt små børn kom ud og tjene. Hvor drengene på landet kom ud på gårdene, kom pigerne i byerne i huset, de startede i bunden, som Mollie, og arbejdede sig op gennem hierarkiet. Derfor er historien om Mollie også en fortælling om måden man arbejde på for hundrede år siden, og fortællingen om teknologiens spæde start i landet. For fabrikanten er en af de første, der får elektricitet i huset, mens nogle af hans gæster, er først med et automobil.

For olde- og bedsteforældre, vil meget af denne historie være ren nostalgi, for de yngre forældre, er der også hjælp at hente, for bagerst er en forklaring på nogle af de ting man benyttede på den tid, f.eks. en skudsmålsbog, et brændekomfur osv. 

Denne fantastiske bog, satte mig tilbage til forrige århundrede. Jeg var til stede, både sammen med Mollie, og i hendes tanker. Forfatteren evner at fortælle historien i børnehøjde, den vil med garanti føre til mange og lange snakke om livet inden iPad, sikring af børn rettigheder, skolegang osv. Om den bliver brugt som højtlæsningsbog eller de lidt ældre børn selv læser den, vil den med garanti give mange timers god underholdning.

© Bognørden




Ingen kommentarer:

Send en kommentar